utorok 16. septembra 2014

Kamienky

Angličtina hrou


Pomocou tejto hry sa učíme s Adamkom farby a jednoduché frázy. Na vytvorenie hry sú potrebné kamienky, farby na ich maľovanie, misky k farbám kamienkov, spoločná nádoba na hru. Ja som urobila 4 druhy farieb, ale postupne môžete dať aj viac, len zo začiatku nie je dobré dávať veľa farieb. Každá farba je nové slovo, čiže netreba sa náhliť. Keď uvidíte, ako vám to pôjde, si kľudne pridajte viac ;) . Tiež počet kamienkov je na vás. Môžete sa potom hrať aj že ich budete počítať. Keď nemáte poruke kamienky, alebo sa vám ich nechce farbiť, skúste vrchnáky od fliaš, alebo môžete uháčkovať guličky ;) .




Predtým než sa začnete hrať:

Najprv je dobré dieťaťu vysvetliť, čo sa od neho očakáva, resp. čo to vôbec robíte. Lebo keď naňho začnete hovoriť hneď po anglicky, tak vám rozumieť veľmi nebude a nebude ani chápať, čo od neho chcete, a teda ho hra ani nebude baviť. Čo nechceme.

Stačí sa pár krát hrať aj po slovensky, postupne potom čoraz menej a menej slovenčinu zapájať, až ju potom pri slovách a frázach, ktoré ste si nacvičili, vypustiť úplne. Cieľom hry nie je naučiť sa perfektne všetky frázy okolo ako - nerozhadzuj kamienky pod stôl, už ťa to nebaví?, poďme to skúsiť...; cieľom hry je sa zahrať a na začiatku sa naučiť základné farby a krátke odpovede.



A už sa poďme hrať:

Na stole

Rozložíme si všetky misky a potom si vyberáme kamienky a ukladáme ich do misky príslušnej farby. Pri tom hovoríme:
Where is blue? (Kde je modrá?)
There / Here it is. (Tam / tu je.)

Takto dokola všetky farby, v našom prípade: blue (modrá), red (červená), green (zelená) alebo yellow (žltá), dokým budeme mať všetky kamienky v miskách. Potom ich dáme všetky zase do veľkej nádoby a pritom si hovoríme: All back. (Všetky naspäť.).

Väčšinou sa pýtam na farbu ja a potom Adamko odpovedá.

Tiež sa môžeme spýtať: Where is a blue stone? (Kde je modrý kameň?), alebo: What colour is it? (Aká je to farba?), alebo trošku vyšší level: Where is a blue bowl? (Kde je modrá miska?)

Je dobré si aj kamienky podávať a hovoriť si pritom: Here you are / Here you go. (Nech sa páči.) a dieťa by malo odpovedať: Thank you (Ďakujem). A vy ešte môžete dodať: You're welcome (Niet začo / Prosím).

Deti by mali hovoriť farby a frázy ako There / Here it is, Thank you.


Môžete sa ešte s nimi hrať aj na trdlá, že hovoríte zle farby, a deti by vás mali opravovať, vytešené, že to vedia :) .





Na zemi

Ak máte farebný koberec, tak super, môžete skúsiť aj túto alternatívu. Ak nie, môžete si vybrať hocijaký farebný podklad - aj knižku, oblečenie, farebné papiere...

Podávam Adamkovi kamienok a pýtam sa: What colour is it? (Aká je to farba?) a Adamko povie farbu. Potom sa spýtam: Where is blue? (Kde je modrá?) - keď to bola modrá. A on uloží modrý kamienok na modrú časť koberca. Keď skončíme, zasa uložíme kamienky: All back (Všetky naspäť).





Postupne popridávam viac alternatív, podľa toho, ako nám to pôjde :)


Keď máte akékoľvek otázky alebo pripomienky, kľudne napíšte komentár nižšie alebo mi napíšte cez kontaktný formulár (vyššie vpravo).

Krásne kamienkovanie :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára