piatok 26. septembra 2014

Gaštanky

Angličtina hrou


Keďže je tu jeseň, tak sme nazbierali zopár gaštanov aj k nám domov, ale nepodarilo sa nám urobiť zvieratká tak, ako sme chceli... takže zmena plánu a hráme sa s gaštanmi inak :)

Čo asi potrebujeme? :) Áno, gaštany a špajdle, ktoré zlomte aj na menšie kúsky. Namiesto gaštanov znovu môžete použiť niečo iné - guličky, vrchnáky od fliaš, kamienky...




Predtým než sa začnete hrať (tak, ako v každej hre):

Najprv je dobré dieťaťu vysvetliť, čo sa od neho očakáva, resp. čo to vôbec robíte. Lebo keď naňho začnete hovoriť hneď po anglicky, tak vám rozumieť veľmi nebude a nebude ani chápať, čo od neho chcete, a teda ho hra ani nebude baviť. Čo nechceme.

Stačí sa pár krát hrať aj po slovensky, postupne potom čoraz menej a menej slovenčinu zapájať, až ju potom pri slovách a frázach, ktoré ste si nacvičili, vypustiť úplne. Cieľom hry je naučiť sa zopár nových slovíčok a fráz pomocou gaštanov, uvedomiť si spojitosť medzi číslami od 1 do 5, rozdiel medzi veľký a malý, a hlavne sa zabaviť :) .


A už sa poďme hrať:

Počítanie gaštanov pomocou špajdlí

Na zem poukladáme gaštany vedľa seba, pričom ich oddelíme od seba medzerou, aby sme mali jeden, dva, tri, štyri a päť gaštanov pokope. Keď chcete aj väčšie čísla, môžete. Nám stačia zatiaľ tieto ;) . Potom si hovoríme čísla po anglicky: one (1), two (2), three (3), four (4), five (5). Ku každému gaštanu priložíme jednu špajdlu a počítame s dieťaťom.


najprv dieťaťu ukážeme, o čom tá hra vlastne je :)

potom nás už ani netreba :D


a je hotovo :)

Gaštanové a špajdlové kreácie

Pomocou gaštanov a špajdlí si môžete vytvoriť zvieratká, slniečko, tvary, čo len chcete. Tu sa dieťa naučí pomenovať jednotlivé kreácie po anglicky. Môžete použiť aj malé a veľké špajdle a učiť rozdiel medzi small (malý) a big (veľký).

My si vytvárame (napríklad):

slniečko - sun, kde sa učíme jednak slovo "sun", ale aj napríklad frázu: The sun is shining (slnko svieti), a to tak, že vždy pozrieme von oknom a tešíme sa a hovoríme, že vonku svieti slniečko = the sun is shining. Dáme do kruhu zopár gaštanov, tiež si ich môžete počítať. Ku každému gaštanu dáme jednu špajdlu, môžete striedať veľkú a malú a učiť sa rozdiel medzi big (veľký) a small (malý).





motýlika - butterfly, kde si tiež hovoríme, že motýlik má krídla: The butterfly has wings. A hlavu - head. Tiež sa môžete hrať, že vonku je motýlik: Look! There's a butterfly. K veľkému gaštanu, čo je hlava, dáme dve malé špajdle ako tykadielka - antennae.



stonožku - centipede. Tu sa učíme slovo hlava - head a nohy - legs. Dáme veľký gaštan ako hlavu a za ňou menšie gaštanky ako články dlhého tela. Ku veľkému gaštanu dáme dve malé tykadielka - antennae. Ku každému malému gaštanku dáme dve malé špajdle, to sú nohy - legs. Tiež môžete počítať vždy dve nôžky treba - two legs.





A takýmto spôsobom môžete vytvárať zvieratká a učiť sa angličtinu :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára