pondelok 2. februára 2015

Rukavičky pre bábätká

Háčkované rukavičky pre bábätká - 3 druhy
Návod a video postup


Aj malým ručičkám vie byť zimka, preto som vymyslela tieto rozkošné rukavičky, ktoré zahrejú rúčky a potešia očká :)



Urobila som tri varianty, ale určite sa pri ich tvorbe vyhráte, takže vytvoríte ešte viac variánt. Môžete pridať gombíky, krásne stuhy, mašličky, hocičo, čím rukavičky krásne ozdobíte.

Potrebujeme:
  • vlna (háčkovala som vlnou na 5.00 háčik)
  • háčik k vlne (môj 5.00)
  • nožnice
  • gombíky, stuhy, mašle na ozdobenie

Skratky:
  • mk - magický kruh
  • ro - retiazkové očko
  • ks - krátky stĺpik
  • pds - polodlhý stĺpik
  • ds - dlhý stĺpik
  • prds - predný reliéfny dlhý slpik
  • inc - zväčšenie, čiže do jedného očka dva stĺpiky
  • dec - zmenšenie, čiže z dvoch očiek jeden stĺpik
  • po - pevné očko
Ak si nie ste isté skratkami a ako ich uháčkovať, pozrite si Školu háčkovaniahttp://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/05/skola-hackovania.html


POSTUP

Všetky tri rukavičky sú háčkované veľmi podobne, začiatok majú rovnaký (okrem zmeny farby v type č. 3), rôzne majú ukončenia a lemy. Háčkujeme základ pds. Háčkujeme v kruhoch, pričom používame po na ukončenie kruhu. Na posun vyššie v riadku nám slúži 1 ro, ktoré nepočítame ako pds, potom urobíme hneď pds do toho istého očka, kde sme spojili po a urobili 1 ro.

Veľkost je upraviteľná, môžete pridať viac pds do šírky (ďalšie riadky s pridávaním) i dĺžky (viac riadkov). Tieto rukavičky som robila na základe rukavičiek, čo sme dostali ešte, keď sme čakali Adamka. Sú to najmenšie veľkosti, ale rukavičky samé o sebe sa dajú natiahnuť.

RUKAVIČKY č. 1



1. mk, 1 ro, 6 pds, spojíme po do prvého pds v kruhu (6)
2. 1 ro na posun vyššie, inc vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (12)
3. 1 ro na posun vyššie, *inc, pds* medzi ** opakujeme, spojíme po do prvého pds v kruhu (18)
4. 1 ro na posun vyššie, pds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (18)
5. 1 ro na posun vyššie, inc na začiatku a v strede kruhu, inak pds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (20)
6. 1 ro na posun vyššie, dec na začiatku a v strede kruhu, inak pds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (18)
7., 8., 9. 1 ro na posun vyššie, pds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (18)
10. 1 ro na posun vyššie, dec na začiatku a v strede kruhu, inak pds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (16)
11. 2 ro na posun vyššie, ds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého ds v kruhu (16)
12. 1 ro na posun vyššie, račie očká vo všetkých očkách, spojíme po do prvého očka v kruhu (16)

Stužku pretiahneme cez 11. riadok, po jednom ds, pomôžeme si háčikom. Zauzlíme a urobíme mašličku.


RUKAVIČKY č. 2



Kroky 1. - 10. opakujeme ako v rukavičkách č. 1.
11., 12., 13. 1 ro na posun vyššie, pds do toho istého očka, okolo nasledujúceho stĺpika urobíme prds, spojíme po do prvého pds v kruhu (16)

Šnúrku pretiahneme cez 10. riadok, kedy nám začína rebrovanie. Zauzlíme a urobíme mašličku.


RUKAVIČKY č. 3



Kroky 1. - 4. opakujeme ako v rukavičkách č. 1, ale v pri poslednom pds v 4. riadku už meníme farbu, čiže už očko vychádzajúce z posledného pds je v druhej farbe, aby nám to neurobilo farebný skok.
Ďalej pokračujeme v krokoch 5. - 10. ako v rukavičkách č. 1.
11. 1 ro na posun vyššie, pds vo všetkých očkách, spojíme po do prvého pds v kruhu (16)
12. teraz budeme tvoriť lem z pds a ks - 1 ro na posun vyššie, ks do toho istého očka, do nasledujúceho očka 3 pds, *do nasledujúceho ks, do nasledujúceho 3 pds*, medzi ** opakujeme, spojíme po do prvého ks v kruhu

Našijeme kvetinku a pretiahneme šnúrku pod lemom z 12. riadku. Zauzlíme a urobíme mašličku.


KVETINKA

1. mk, 1 ro a 5 ks, spojíme po do prvého ks v kruhu (5). Ak chceme dvojfarebnú kvetinku, musíme zmeniť farbu ešte pred ukončením posledného ks, aby očko na háčiku bolo v inej farbe.
2. *2 ro, do toho istého očka 2 ds, 2 ro, po do nasledujúceho očka*, medzi ** opakujeme, spojíme po do prvého po v kruhu (5 lupienkov)


ŠNÚRKA NA UTIAHNUTIE RUKAVIČIEK A SPOJENIE JEDNEJ S DRUHOU

Šnúrka je tvorená základným uzlíkom a retiazkovými očkami, počet je na vás, čo si myslíte, že bude stačiť, mne stačilo 45 ro. Odstrihneme konce a pretiahneme šnúrku okolo stĺpikov.

Taktiež urobíme šnúrku na spojenie jednej rukavičky s druhou, ktorú dáme do rukávov bundy, aby sa nám rukavičky nestratili. Túto šnúrku urobíme dlhšiu. Začneme tak, že urobíme základný uzol a ten navodíme na okraj jednej rukavičky, urobíme potrebný počet ro a potom šnúrku pripevníme pomocou po k okraju druhej rukavičky.


PODŠITIE

Ak chcete, pokojne si rukavičky podšite, ale možno potom bude treba uháčkovať o trošku väčšie rukavičky, lebo podšitím sa vnútorný priestor trošku zmenší, ale tiež nemusí, treba si vyskúšať.

Postup podšitia je podobný ako podšívanie čiapočiek alebo napr. tejto kabelky: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/08/letna-kabelka-pre-male-slecny.html


VIDEO POSTUP





Krásne háčkovanie !




1 komentár:

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na rozměry rukaviček. Jaká je jejich šířka a délka v nejširší a nejdelší části? Mám tenčí vlnu a menší háček, tak musím upravovat :)
    Děkuji za informaci. Martina

    OdpovedaťOdstrániť