sobota 28. februára 2015

Pončošála

Jednoduchá háčkovaná pončošála s babičkiným štvorcom
Postup a video návod




Táto pončošála je veľmi jednoduchá v tom, že je to v podstate šálik na ramienka s lemovaním, a zároveň veľmi skvelá v tom, že si ju môžete prispôsobiť, ako len chcete. Nie len veľkostne, ale aj vzorovo. Namiesto štvorca (púštna ruža) si môžete urobiť hocijaký iný štvorec, ktorý sa vám páči, len sa vám musí hodiť do veľkosti, ktorú potrebujete.

Množstvo vlny závisí od toho, aký veľký váš projekt bude. Ja som na zelený šálik neminula ani celé 100 g klbko (na 3.5 háčik), dosť veľa mi zostalo, tiež z bielej a ružovej vlny som neminula ani po jednom 50 g klbku (na 3.5 háčik).

Inšpirácie na štvorce môžete nájsť tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2015/01/babickine-stvorce-ich-obmeny.html






POSTUP

ŠÁLIK

Keď budete mať svoj štvorec uháčkovaný, vezmite si vlnu, s akou chcete háčkovať šálik na ramienka. Urobte si základný uzol a pomocou pevného očka (po) pripojte na jednu stranu štvorca. Urobte 2 alebo 3 retiazkové očká (ro), ako náhrada za dlhý stĺpik (ds), ja robím 2. Potom do nasledujúcich miest uháčkujte vždy po jednom ds, až kým prídete na koniec jednej strany štvorca. Tu urobíte 2 alebo 3 ro, teda sa posuniete vyššie, otočíte sa a háčkujete zase ds do každého miesta. Takto až na koniec. Potom zase 2 alebo 3 ro, otočka a ds všade, na konci nezabudnite uháčkovať ds do druhého ro (alebo tretieho ro, podľa toho, koľko robíte ro na začiatku riadku), aby ste mali šálik rovný a nie zubatý. Takto pokračujte, až dokým nebudete mať dĺžku, akú chcete. Teraz musíte napojiť šálik na druhú stranu štvorca. To urobíte pomocou krátkych stĺpikov (ks). Zháčkujete kraje tak, aby ste nemali žiadne nepríjemné farebné prechody. Ak sa vám táto časť nedarí, nevadí, tak tie kraje prišite ;) .


Kraj, kde som začínala

Kraj, kde som končila (zháčkovala šálik a okraj štvorca)


LEMOVANIE


Mušličkový lem

Lemovanie pozostáva z ks a z ds, je to mušličkový lem. Po stranách šáliku urobíte postupne mušličky. Napojte vlnu, alebo pokračujte s vlnou, ktorá vám zostala, podľa toho, kde ste práve skončili. Urobte ks, ak pokračujete, a 1 ro a ks, ak napájate novú vlnu, potom vynechajte miesto a urobte 5 ds do toho istého miesta. Tu nebudete mať krásne očká, lebo lemujete na krajoch, ale snažte sa rovnomerne háčkovať, aby vám to pekne vyzeralo. Potom zase vynechajte miesto a ks, vynechajte miesto a 5 ds, atď. až do konca. Takto olemujte oba kraje, pričom v mieste, kde sa spájajú, ich spojte aj pomocou po.


Schéma na mušličkový lem
Video čisto na mušličkový lem:





VIDEO NÁVOD

Púštny kvet (háčkovaný štvorec)


Háčkovaná pončošála






A to je všetko :)




Krásne háčkovanie !




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára